Welke elementen vindt een zoekmachine belangrijk?

Er zijn een scala aan elementen die van belang zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hier zijn 11 belangrijke elementen die zoekmachines, zoals Google, van belang vinden:

 • Pagina titels: De titels van je pagina’s zijn een van de belangrijkste elementen voor SEO. Zorg ervoor dat ze relevant zijn voor de inhoud van de pagina en bevatten zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
 • Meta beschrijvingen: Hoewel meta beschrijvingen geen directe invloed hebben op de zoekresultaten, spelen ze wel een rol in het aantrekken van klikken van gebruikers. Zorg ervoor dat ze informatief zijn en potentiële bezoekers aanmoedigen om door te klikken naar je website.
 • URL-structuur: WordPress maakt het gemakkelijk om schone en geoptimaliseerde URL’s te creëren voor je pagina’s en berichten. Zorg ervoor dat je URL’s kort, relevant en bevattelijk zijn.
 • Hoofdmenu items: De items in je hoofdmenu zijn belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Ze helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en zijn daarom een belangrijk onderdeel van de navigatie.
 • Bestandsnaam afbeeldingen: Normaal gesproken zou een bestandsnaam er als volgt uitzien: “IMG_948392. jpg” of iets dat hierop lijkt. Dit soort bestandsnamen helpen de zoekmachines echter niet. Daarom zou het het beste zijn als u de bestandsnaam wijzigt van de standaardnaam, zodat de zoekmachines uw afbeeldingen kunnen begrijpen en uiteindelijk uw SEO-waarde kunnen verbeteren.
 • Alt tekst afbeeldingen: Alt tekst, of alternatieve tekst, is een beschrijving die aan afbeeldingen wordt toegevoegd. Het helpt niet alleen gebruikers die afbeeldingen niet kunnen zien, maar het biedt ook context voor zoekmachines. Zorg ervoor dat je alt tekst beschrijvend is en relevante zoekwoorden bevat.
 • Interne links: Het toevoegen van interne koppelingen naar andere relevante pagina’s op je website helpt zoekmachines om de onderlinge relaties tussen verschillende inhoud te begrijpen. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en de autoriteit van je website versterken.
 • Externe links: Bij SEO spelen ook externe links een belangrijk rol bij het helpen van zoekmachines om de autoriteit en geloofwaardigheid van een website te begrijpen. Door te linken naar gerenommeerde bronnen kan een website aan zoekmachines laten zien dat het een betrouwbare informatiebron is en het waard is om hoog in de zoekresultaten te verschijnen.
 • Sitemap: Een XML-sitemap is een bestand dat alle pagina’s van je website bevat en het gemakkelijker maakt voor zoekmachines om je site te crawlen en te indexeren. WordPress heeft verschillende plugins beschikbaar om automatisch een sitemap te genereren.
 • Snelheid: De snelheid van pagina’s en sites is een essentieel onderdeel van SEO geworden v.w.b. de manier waarop zoekmachines je pagina’s beoordelen. Dat komt omdat Google (of andere zoekmachines) geen resultaten wil leveren die langzaam laden en gebruikers afschrikken. Ze proberen de meest relevante, meest geschikte websites met hun resultaten te presenteren. (Tip: ter bevordering van de snelheid van je website zou je de plugin WP Rocket kunnen installeren.)
 • Responsief ontwerp: Met het groeiende aantal gebruikers dat mobiele apparaten gebruikt om het internet te verkennen, is een responsief webdesign essentieel voor SEO. Zorg ervoor dat je WordPress-thema responsief is en goed presteert op alle apparaten.

Door deze elementen te optimaliseren en regelmatig te werken aan de kwaliteit van je inhoud, kun je de SEO-prestaties van je WordPress website verbeteren en hoger scoren in de zoekresultaten.

Blijf op de hoogte

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte!